Werkt dat nou echt, een Loopbaancoach!?

Loopbaan coaching is de begeleiding om te komen tot keuzes over het vervolg van je carrière. Hierbij ligt de nadruk op het aanpassen en verrijken van je werkomgeving. Want in deze tijd willen we naast dat ons werk erg divers moet zijn en ook het liefst binnen een dynamische omgeving, dat we kunnen lachen met elkaar, dat we ons verbonden willen voelen én dat we ons persoonlijk kunnen ontwikkelen. Om dit alles te kunnen vinden in werk zoeken mensen hulp bij een loopbaancoach. Maar, werkt dat nou echt?

Voor wie is begeleiding van een coach?

De hulp in roepen van een loopbaancoach is bijna hip & happening. Zelfs het ministerie bood afgelopen periode een gesubsidieerd traject aan zodat het voor iedereen toegankelijk werd om daarvan te kunnen proeven. Daar waar het vroeger gezien werd als een soort taboe; je moest naar een coach als er iets niet goed ging, wordt coaching tegenwoordig vooral gebruikt door werkgevers om hun medewerkers te laten begeleiden. Het doel is vaak ze te laten ontwikkelen, te motiveren en uiteraard ook te binden aan de organisatie. Ook wordt coaching nu wel aangevraagd op initiatief van de medewerker zelf, niet alleen voor ontwikkeling of erachter te komen “ wat vind ik nou eigenlijk echt leuk ” of  “ wat is mijn volgende stap”  maar ook bij bijvoorbeeld conflictsituaties.

Wat heb je eigenlijk aan een loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan helpen jezelf te ontwikkelen in je loopbaan.Hierbij kun je denken aan vragen als:

Wat is nou typerend voor mij en welke rol past daarbij?

Wat zijn mijn talenten en drijfveren?

Doe ik nog wel werk dat ik leuk vind?

Zit ik nog wel op de juiste plek?

Waar krijg ik nu echt energie van en wat kost enkel energie?

Hoe zorg ik voor een goede balans tussen werk en privé?

Wat wil ik nou eigenlijk?

Hoe benader ik de (digitale) arbeidsmarkt?

Hoe gaat (digitaal) solliciteren tegenwoordig?

Hoe presenteer ik mezelf goed?

Persoonlijk functioneren

Maar een coaching traject kan ook meer gericht zijn op het optimaliseren van persoonlijk functioneren. Dan hebben we het meer over persoonlijke ontwikkeling coaching. Hierbij kun je denken aan vraagstukken als:

Hoe kan ik beter mijn grenzen aangeven?

Hoe trek ik mij minder aan van wat mensen zeggen?

Hoe kan ik zaken beter loslaten?

Hoe kan ik het beste omgaan met stress?

Hoe geef ik constructief feedback?

Hoe ga ik om met ontvangen feedback zonder mij aangevallen te voelen?

Hoe kan ik mijn tijd beter indelen; relaxter werken.

Ik wil krachtiger overkomen in een groep, hoe doe ik dat?

Welke coach is jouw coach?

Het belangrijkste is dat het goed voelt. Ik werk bijvoorbeeld altijd met een vrijblijvende kennismaking omdat ik dat als coach ook belangrijk vind. Ik moet ook voelen of ik iemand wel kan begeleiden. Zorg ook voor vergelijk dus 2 kennismakingsgesprekken. Na de kennismakingen met de coaches laat je het even bezinken, slaap je er een nachtje over. De volgende dag maak je je keuze, ga voor diegene waarbij je je veilig voelt. Werkt je werkgever met een vaste organisatie, of is er intern begeleiding aanwezig maar het voelt niet helemaal veilig, dan mag je die weigeren. Voel je je niet veilig of niet op je gemak dan heeft de coaching ook minder kans van slagen.

Tijdens de kennismaking kun je ook nog extra vragen naar feitelijke zaken die je goed kunt vergelijken:

  • Achtergrond en niveau van de coach, is de coach bijvoorbeeld gecertificeerd?
  • Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld de NOBCO en/ of de NOLOC?
  • Is er een klik?
  • Gebruikte methodieken.

Hoe werkt een loopbaancoach?

Bij mij begint het altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Kiest de coachee voor mij dan maak ik een coaching traject op maat, volgen er een x aantal face-to-face coachgesprekken met tussendoor thuis opdrachten en online / telefonische begeleiding. De doelen worden in de offerte beschreven. Toch kan dit per coach verschillen, vraag dus altijd naar de werkwijze van de coach als diegene het niet uit zichzelf verteld.

Vaak vergoed de werkgever de kosten van de coach maar het komt ook voor dat er een eigen bijdrage wordt gevraagd van de medewerker. De tarieven voor coaching zijn over het algemeen te verdelen tussen tarieven voor particulieren en tarieven voor bedrijven:

Particulieren: uurtarief tussen de €60 en €100 excl. BTW

Bedrijven: Tussen de €120 en € 200 excl. BTW

(Bronnen: coacheswijzer/ NOBCO/Netwerk)

Maar, werkt het nou echt?

Ieder coaching traject uniek, er is een enorme hoeveelheid aan coaching methodieken, wat voor de een goed werkt, werkt minder goed voor de ander. Ik maak gebruik van diverse methodieken en de feedback die ik krijg is veelal positief. Om een coaching traject te laten slagen is het belangrijk dat je zelf voldoende gemotiveerd bent om (gedrag) te veranderen, dat je vertrouwen hebt in de coach, dat je je op je gemak voelt bij je coach en je bloot durft te geven bij je coach.

Vertrouwen in de coaching en methodieken: Het is belangrijk dat je je kunt overgeven aan de opdrachten die je krijgt en gelooft in de effectiviteit van de ingezette methodiek en de (thuis) oefeningen. De kracht van slagen zit vaak in de herhaling; oefenen en nog eens oefenen.