Wat je niet zegt tijdens het sollicitatiegesprek?

Een leuk gesprek voeren is vaak geen enkel probleem, als je je op je gemak voelt, maar als je een beetje gespannen bent flap je voor dat je het weet er van alles uit zonder er ook maar 1 seconde over na te denken. Geloof me ik heb ook een paar zeer billen-samenknijpende momenten gehad; dat wil je niet. Het is gewoonlijk al niet handig, laat staan tijdens een sollicitatiegesprek.

Je wilt een meer dan goede indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek. Om een goede indruk te maken is het niet alleen belangrijk om de juiste dingen te zeggen, maar ook om te weten wat je vooral niet moet zeggen. Of je wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek of de baan krijgt weet je nooit zeker, een ding is wel zeker: deze uitspraken gaan je daar zeker niet bij helpen…

‘Sorry, dat ik zo vroeg ben’

Te laat komen is helemaal not done maar te vroeg komen is ook géén goed idee. Als jij twintig minuten te vroeg komt kan je iemand het gevoel geven te moeten opschieten omdat jij zit te wachten óf degene kan zijn/haar werk niet af maken. Ben je te vroeg, wacht gewoon nog even met naar binnen gaan.

‘Hoe lang duurt het gesprek?’

Ook al denk je dat het een normale vraag is, het klinkt voor het bedrijf alsof je de tijd niet hebt of dat je iets beters te doen hebt.

‘Ik ben wel nieuwsgierig naar mijn taken’

Niet echt professioneel. Als je serieus genomen wil worden is een goede voorbereiding essentieel. Je weet nooit precies wat je gaat doen maar je zou bijvoorbeeld contact kunnen zoeken met een (oud-) werknemer zodat je je beter kunt verdiepen in de organisatie of erachter komen welke werkzaamheden bij een bepaalde functie horen.

‘Wat doet dit bedrijf eigenlijk?’

Je hoeft echt niet alle ins-en outs van het bedrijf te kennen maar als je niet weet wat het bedrijf doet kom je onvoorbereid en ongemotiveerd over. Wees dus goed voorbereid en spit de website en/ of de social mediakanalen even goed door.

‘Dat staat op mijn CV’

Klopt. Je interviewer heeft het vast gelezen maar don’t be a smart-ass. Als iemand ernaar vraagt betekent dit dat iemand meer verdieping/ uitleg wil en is waarschijnlijk benieuwd naar wat jij nog meer kan vertellen over het onderwerp.

‘Mijn privéleven is een beetje moeilijk op dit moment’

Wijk alsjeblieft niet te veel uit over je privé situatie en met name over eventuele problemen. De kans is heel groot dat de werkgever zich gaat afvragen hoe die problemen jouw werkzaamheden beïnvloeden. Je mag best iets over privé vertellen, vaak wordt er ook naar gevraagd maar focus voornamelijk op je carrière in het gesprek.

‘Eeuh nee, ik heb geen vragen’

Weet je dat heel zeker?  Door vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent. Gebrek aan inspiratie? Vraag dan hoe een typische werkdag binnen de organisatie eruitziet. Het is een goede vraag én je hebt direct beeld.

‘Ik ben een echte perfectionist’

Zelfs als het waar is, is dit zo’n cliché dat je interviewer er waarschijnlijk vanuit gaat dat je minder oprecht of (niet creatief) bent. Kortom, bedenk goed waar je kracht ligt en kom met iets anders, iets dat echt kenmerkend is voor jou.

‘Ik heb deze baan hard nodig’

Je solliciteert natuurlijk niet voor niets, natuurlijk wil je de baan heel graag of is het waar dat je het hard nodig hebt maar dit is een echte no go. Je wil niet verloren, desperate of naïef over komen tijdens je sollicitatiegesprek. Onthoud dat een organisatie de beste kandidaat zoekt voor de functie en niet naar degene die de baan het hardst nodig heeft.

‘Mijn voormalige werkgever is een ~%*$#&*!’

Ja je voormalige werkgever kan inderdaad vreselijk zijn geweest. Vervelend maar praat tijdens een sollicitatiegesprek never, niet, nooit negatief over een vorige baas of werkgever. Hoe vreselijk de omstandigheden ook waren, op het moment dat je vertelt dat er onenigheid was, gaan er bij je interviewer alarmbellen af.

‘De vraag die je nooit mag stellen’

De vraag die je tijdens een sollicitatiegesprek nooit mag stellen is: ‘Kunt u mij zeggen hoe mijn kansen liggen’? Of: ‘Maak ik een serieuze kans op deze baan?’ Je zet daarmee de interviewer voor het blok. Niemand vindt het prettig om een dergelijke vraag on the spot te beantwoorden.

‘Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?’

Het is echt not done om tijdens je eerste gesprek over de werktijden, vakantiedagen, de verdiensten of een mobiele telefoon te beginnen. Tijdens het eerste gesprek gaat het over jouw eerste indruk, geschiktheid en enthousiasme voor functie. Soms word er wel gevraagd naar je salarisindicatie, denk daar van tevoren over na en antwoord er gerust op maar draaf niet door.

‘Is er ook een personeelsvereniging of feestcommissie?’

Ook al ben je een organisator pur sang, ben je gek op bedrijfsuitjes, sportdagen en vrijdagmiddagborrels, draaf niet door over activiteiten die niets met de baan te maken hebben. De werkgever zoekt een serieuze kandidaat voor de functie en zou kunnen denken dat je enthousiaster bent voor bijzaken dan voor de baan.

‘Nou ok, dat was het’

Zorg voor een goede afsluiting van het gesprek. Vraag of je alles duidelijk hebt verteld en of ze een goed beeld van je hebben gekregen. Ook kun je eindigen met een korte samenvatting of je (positieve) visie op het bedrijf en zo je enthousiasme nog even benadrukken.

Bovenstaande zinnen lijken misschien open deuren maar als je niet goed bent voorbereid en je staat ook nog onder spanning zou je zulke zinnen er zo maar uit kunnen flappen. Moet je of ga jij binnenkort solliciteren? Bereid je goed voor! Als je dat lastig vindt, neem contact met mij op, misschien is sollicitatie-coaching iets voor jou.