Ontgrendel het potentieel van je team met de Core Value Index Tool

In een wereld waar teams een essentiële rol spelen bij het behalen van succes, is het cruciaal om te begrijpen wat een team drijft en hoe de individuele leden optimaal kunnen samenwerken. Een waardevol instrument dat organisaties en teams kunnen gebruiken om dit te bereiken, is de Core Value Index (CVI)-tool. Met de CVI kunnen teamleiders en leden de kernwaarden van individuen identificeren en begrijpen, waardoor ze teams kunnen vormen die gedijen in een cultuur van synergie en effectiviteit. In deze blog zullen we de kracht van de CVI-tool verkennen en hoe deze kan worden toegepast om een topteamtraining te creëren.

Wat is eigenlijk de Core Value Index (CVI)?

De Core Value Index is een persoonlijkheidstool die individuele drijfveren en kernwaarden identificeert. Het is gebaseerd op het idee dat elk individu een unieke set van waarden heeft die hun motivatie en besluitvorming beïnvloeden. De CVI meet vier kernwaarden, namelijk: macht, kennis, wijsheid en liefde. Door de combinatie van deze waarden ontstaan er vier verschillende CVI-profielen: Innovator, Bankier, Merkmeester en Ondernemer. Elk profiel heeft zijn eigen unieke kenmerken en bijdragen aan een team.

Wat is het belang van teamtraining op basis van de CVI-tool

Teamtraining op basis van de CVI-tool biedt verschillende voordelen. Ten eerste helpt het individuen om hun eigen drijfveren en waarden beter te begrijpen, waardoor ze meer zelfbewust worden en beter in staat zijn om hun sterke punten in te zetten. Daarnaast bevordert het begrip en respect tussen teamleden, omdat ze leren elkaars unieke perspectieven te waarderen. Bovendien zorgt het ervoor dat teams evenwichtig en divers zijn, waardoor ze een bredere reeks vaardigheden en perspectieven kunnen benutten.

Hoe zetten we de CVI effectief in?

Om een effectieve teamtraining op basis van de CVI-tool te creëren, volgen wij onder andere de volgende stappen:

  • Identificeren van de CVI-profielen van individuele teamleden: Elk teamlid vult de online CVI in om hun profiel te bepalen. Dit stelt teamleiders en leden in staat om te begrijpen welke waarden en drijfveren de basis vormen van hun besluitvorming en gedrag.
  • Faciliteren van open communicatie: We organiseren een sessie waarin teamleden hun CVI-profielen delen en uitleggen. Daarbij moedigen we open en respectvolle communicatie aan, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen en waarderen van elkaars unieke perspectieven.
  • We identificeren complementaire vaardigheden: We analyseren de CVI-profielen van het team om te ontdekken welke vaardigheden en perspectieven ontbreken en / of wat er gedaan moet worden om bijvoorbeeld de dynamiek te veranderen. 

Ik ben Amber Kroese, gecertifieerd CVI coach en trainer en vertel je graag (vrijblijvend) meer over team training op basis van de CVI.