Je CV. Wat zet je er niet op?

Verstuur je een (online) sollicitatie, dan verstuur je een eerste indruk. Met je taalgebruik, de opbouw van je verhaal, je foto, je lay-out en nog meer factoren bepaal je hoe jij binnenkomt bij het bedrijf waar je graag wil werken. Kleine details kunnen er dus voor zorgen dat een recruiter of manager je sollicitatie bewaart of deze rechtstreeks in de prullenbak deponeert.

Omdat je de beste versie van jezelf wil laten zien, check, check en dubbelcheck je je sollicitatie voordat je deze daadwerkelijk verstuurt. Je cv en motivatiebrief hebben een aansprekende en overzichtelijke lay-out, vermelden je competenties en zijn kort en bondig.

Je hebt een goede korte inleidende mail opgesteld en je hebt de juiste bijlagen toegevoegd…en.. verzonden! Nu kan er niets meer misgaan.. toch?

Toch wel. Het eerste dat de ontvangende partij namelijk ziet als hij zijn mail opent, is dit:

cuuutee

OEPS……Dagelijks kom ik ze tegen; grappige en puberale e-mailadressen in cv’s. Namen als: knuffelbeer, tijgertje21 en lief_poesje zijn zakelijk niet verstandig en het verkleint zelfs de kans op het vinden van een baan. Hou ze dus fijn voor je privé account.

Als je een baan wilt moet je jezelf serieus nemen en serieus neerzetten. Het is belangrijk om je cv relevant te houden, bepaalde zaken te concretiseren of gewoon niet vermelden. Recruiters nemen vaak slechts 10 seconden om je sollicitatie te screenen en in die 10 seconden kun je veel kapot maken met je e-mailadres alleen. Ik geef je nog een paar dont’s:

Gezellige hobby’s

Je houdt van gezelligheid, winkelen of ben je die kroegtijger die altijd het licht uit doet? Dat kan maar zet het niet op je cv. Het beeld dat je hiermee van jezelf creëert is niet het beeld dat je wilt laten zien aan potentiële werkgevers. Vermeld bijvoorbeeld liever dat je graag sport. Wie wil er nou geen fitte werknemer?

Referenties anyone?

Als je nieuwe werkgever een referentie wil, dan vragen zij daar wel om. En doooorrrr.

Boekwerk van een CV

Is echt niet nodig, je toekomstige werkgever heeft veel cv’s door te nemen en daarbij haakt de lezer waarschijnlijk af na pagina 3 en grote lappen tekst. Schrijf relevante en genoeg informatie om te triggeren; een kort en overzichtelijk cv.

Relevante skills

In 2016 weet bijna iedereen wel hoe Word werkt. Niet nodig dus om te vermelden op je cv dat je goed kunt werken met Microsoft office. Vermeld wél dingen die het waard zijn en die je boven de rest van de sollicitanten doen uitsteken. Zoals dat je bijvoorbeeld 4 vreemde talen vloeiend beheerst.

No clichés please

Hoogstwaarschijnlijk staan ze ook op jouw cv: clichés. Je omschrijft jezelf als ‘teamspeler’ en ‘ambitieus’ en waarschijnlijk ben je ook erg ‘resultaatgericht’.

‘Mensenmens’ brrrrrr waarschijnlijk lopen de rillingen nu al over de rug van de recruiter. Zoveel mensen noemen dit maar een recruiter kan er he-le-maal niets mee, het is niet te controleren. Zeg liever wat je echt bedoelt, noem een kort voorbeeld waarin het belangrijk was in een functie.

Ik was verantwoordelijk voor..’ Maak gebruik van actieve werkwoorden om je ervaring te beschrijven. Dus schrijf niet: “Ik was verantwoordelijk voor het begeleiden van nieuwe werknemers.” Maar: “Ik begeleidde nieuwe werknemers.”

‘Teamspeler is de grootste cliché; de term is nogal breed en zegt weinig.  Je kan beter een voorbeeld geven hoe je meer verbinding tussen teams hebt gecreëerd of een bedrijf tijd of geld hebt bespaard door goed samen te werken.

Ik help je graag het beste uit iedere sollicitatie te halen. Bekijk bijvoorbeeld mijn andere blogs voor meer sollicitatieweetjes of misschien is sollicitatiecaching iets voor jou, bel gerust voor meer informatie.