Nee is ook een antwoord

“NEE is ook een antwoord”

Doe jij het….? Nee zeggen? 

Kun jij als een ander iets van je vraagt gewoon zeggen “nee dat lukt mij niet” of “nee, daar heb ik geen zin in.” Meestal is het antwoord op deze vraag Nee (ja dan wel :-)) 

Ik heb het mijn zoon als 7- jarige zo vaak horen zeggen tegen een ander kind “nee, ik heb geen zin om met jou te spelen”. Vond ik niets van, gewoon lekker duidelijk. 

Waarom is het nu dan toch lastig om een keer nee te zeggen? Want ik merk het aan zoveel mensen. 

Waar ben je dan bang voor ( geworden)?. Niet aardig gevonden worden, bang om een ander teleur te stellen en / of bang om iets te missen? (FOMO zeggen we dan tegenwoordig zo lekker a la 2023). 

Mijn lijfspreuk, geschreven op mijn krijtbord, “ nee is ook een antwoord” is geïnspireerd door deze zin, geen idee trouwens waar en wanneer ik die las, maar dat terzijde: 

~Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf~

Herhaal die maar een paar keer hardop.

Fijne gedachte, toch? Probeer het eens een keer en erváár hoe lekker het is om een keer nee te zeggen en daarmee op dat moment voor jezelf te kiezen. Zónder uitleg want je bent niemand verantwoording schuldig. 

Jaren geleden rende ik ook rond als een kip zonder kop om het serieus alles en iedereen naar de zin te maken, jonglerend met 10 ballen in de lucht. Beetje aard van het beestje wel maar zo hoeft het niet te zijn. Ik ben nog steeds attent en verzorgend maar óók naar mezelf. Dus als ik het kan…

Yes you can! Ik hoor graag hoe het is bevallen. Is het toch ( nog) niet gelukt en denk je “hoe dan?!”dan help ik je graag verder.