Amber Kroese - Ken je grenzen

Balans Vinden: Ondernemen met een auto-immuunziekte

Als ondernemer met een auto-immuunziekte weet ik hoe uitdagend het kan zijn om de juiste balans te vinden tussen werk en rust. Mijn enthousiasme voor mijn onderneming is grenzeloos, maar mijn gezondheid vraagt ook om aandacht. In deze blog deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen en enkele tips die ik onderweg heb geleerd.

Ken je grenzen: Het begint met eerlijk zijn tegenover mezelf. Ik heb geleerd om mijn grenzen te herkennen en te erkennen dat ik niet altijd op volle kracht kan gaan. Het is oké om een stap terug te doen wanneer mijn lichaam dat nodig heeft.

Prioriteiten stellen:Het is belangrijk om te weten welke taken en doelen in mijn onderneming echt het verschil maken. Ik focus mijn energie op die zaken en laat minder belangrijke taken los of delegeer ze.

Plan rustmomenten: dat gaat steeds beter maar geloof mij, ik vond dat heel lastig want het voelde als zwakte. Ik reserveer nu bewust steeds meer tijd voor ontspanning en herstel. Of het nu gaat om yoga, meditatie, wandelen of een powernapje, deze pauzes zijn echt cruciaal gebleken om mijn energie op peil te houden.

Bouw een ondersteunend netwerk: Ik betrek vrienden, familie en collega’s bij mijn uitdagingen. Een sterk ondersteunend netwerk kan helpen bij het verdelen van taken en biedt vooral waardevolle emotionele steun.

Zorg voor gezonde(re) gewoonten: Een evenwichtig eetpatroon, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap dragen ( zeg maar gerust veel slaap 😉 bij aan mijn welzijn en veerkracht.

Flexibiliteit in mijn onderneming: Ik ben bereid om mijn bedrijfsmodel aan te passen aan mijn gezondheidssituatie. Op dit moment betekent dit dat ik minder werk en alternatieve strategieën zoek om mijn doelen te bereiken.

Positieve mindset: Ik blijf positief en gefocust op wat ik wel kan bereiken. De kracht van mijn gedachten heeft een aanzienlijke invloed op mijn welzijn.

Vraag om hulp: Gevoelig puntje 😬… Ik kan heel slecht vragen om hulp maar ja zeggen als het mij wordt aangeboden gaat steeds beter :-). Dus dé tip is wel vraag om hulp wanneer dat nodig is want het is wél fijn! Dit kan professionele hulp zijn, zoals coaching of hulp van vrienden en familie.

Het vinden van balans tussen werk en rust als ondernemer met een auto-immuunziekte is een voortdurende reis. Ik heb niet alle wijsheid in pacht, maar door mezelf op de eerste plaats te zetten en slimmere keuzes te maken, kan ik blijven genieten van mijn passie voor ondernemen zonder mijn gezondheid uit het oog te verliezen. 

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en lessen, met het gevoel van optimisme maar soms ook weerstand omarm ik ze en waar nodig pas ik mijn plan of aanpak aan. Go with my flow 😊