Baby steps

Onzeker? Ja.

Echt, iedereen is onzeker. Mensen die beweren dat ze nooit onzeker zijn vertellen je waarschijnlijk niet de hele waarheid. Onzekerheid is onderdeel van het leven en van persoonlijke groei. Af en toe voel je je kwetsbaar, lost, incompetent en minder zelfverzekerd. No problem; onzekerheid is niet slecht, maar het is ook niet fijn. Door anders naar je onzekerheid te kijken kun je meer zelfvertrouwen opbouwen en voel je je meer zeker, zelfstandiger en meer gemotiveerd.

Waar het om gaat is dat je accepteert wie je bent en dat je daardoor kunt groeien. We hebben allemaal dit zelfvertrouwen in ons. Door dagelijks je kijk op de zaken te veranderen en je gewoonten daarop af te stellen, kun je dit ombuigen. Ik geef je 4 praktische tips over hoe je je zelfvertrouwen kunt opbouwen.

  1. Vergelijken. Jezelf vergelijken met mensen die het – in jouw ogen – beter doen of mooier zijn, ondermijnt je zelfvertrouwen. Stop met vergelijken, ieder mens heeft unieke kwaliteiten.
  2. Sta en loop rechtop en lach zo veel mogelijk. Het is niet alleen de uitstraling van je houding op anderen, ook op jezelf heeft het een positief effect.
  3. Verleg je grenzen, doe iets wat je eigenlijk niet durft. Ga bijvoorbeeld eens op de voorste rij zitten in een zaal in plaats van veilig op rij 5. Of bel die persoon die je graag wilt spreken maar eigenlijk niet zo goed kent.
  4. Complimenten zijn goed voor je zelfvertrouwen, hoor ze, neem ze aan en/of vraag er om.

Groei

Waarschijnlijk denk je na het lezen van deze blog ‘Ja, daar moet ik eens iets aan gaan doen’ om vervolgens het scherm weg te klikken en het te vergeten. Het vergroten van je zelfvertrouwen gaat niet vanzelf. Je zult er iedere dag een beetje moeite voor moeten doen.

“You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”

-Martin Luther King, Jr.-

Wil je ergens beter in worden, dan is er werk aan de winkel; oefenen, oefenen, oefenen. Zo is het met alles, ook met het versterken van je zelfvertrouwen. Baby steps. Al die kleine stapjes per dag zorgen uiteindelijk voor groei van een gezonde dosis zelfvertrouwen!

Heb jij het gevoel dat je zelfvertrouwen wel een boost kan gebruiken?